luni, 19 septembrie 2011

Obiective turistice in Malta

VALETTA - Acesta este orasul pe care Cavalerii ordinului St. John de la Ierusalim l-au construit dupa asediul turcilor din secolul al-XVI-lea. Are cate ceva pentru oricine. Cea mai potrivita perioada este dupa-amiaza tarzie, cand totul pare mai plin de viata si mai frumos, soarele care apune preschimband pietrele in aur.
Nimic nu se poate compara cu Gradinile din Upper Barrakka, un mic parc din secolul al-XVIII-lea, aflat la marginea orasului. Printre atractiile acestor gradini sunt spatiile verzi, statuile si Muzeul Arheologic.
Catedrala St.John, datand din secolul al-XVI-lea, este construita “ pe osemintele” cavalerilor de Malta. Sute de cavaleri sunt ingropati in podea sub mozaicuri din marmura colorata; exteriorul Catedralei poate parea anost, dar interiorul in stil baroc este o adevarata revelatie din punct de vedere artistic si decorative. Sus in muzeu se gasesc tapiserii de mare valoare si vestimentatii donate de bogatii cavaleri bisericii.
Dupa standardul Maltei,, Palatul Grand Master-ului este o cladire enorma. Doar o mica parte din acesta este deschis publicului, restul apartinand parlamentului. Dar ca vizitatori, puteti patrunde in doua curti linistite si puteti admira statuia lui Neptun, fantana si ceasul din secolul al XVIII-lea, cu figurinele sale sub forma de sclavi mauri, care bat orele. Partea principala a palatului care este deschisa vederii este cea in care a fost transplantata Armura Cavalerilor. Aici pot fi vazute de asemenea si scuturi si sabii turcesti, trofee din timpul marelui asediu : muschete, canoane si mortare.
Avand vedere la curtea interioara a Palatului, exista un hostel din secolul al XVII-lea, care acum gazduieste un spectacol audio-vizual care reliefeaza documentar rolul si implicarea Maltei in cele doua razboaie mondiale.
Casa Rocca Piccola pe langa Curtea Palatului , o familie care face parte din nobilimea malteza, si-a deschis palatul catre public. Construita la sfarsitul secolului al-XVI-lea, casa are propria sa capela si o sufragerie cu 16 locuri in jurul mesei. Se poate vizita dormitorul ( cu picture religioase si statui), sala de desen si salonul de zi.
Cavalerii Ordinului St. John au construit un spital foarte mare la capatul peninsulei, unde indifferent de credinta , cei bolnavi erau tratati cu respect, la standarde foarte ridicate ale tratamentului medical, in conditii de hrana deosebite. Astazi, Infirmeria Sfanta a fost transformata in Centrul de Conferinte Mediteraneean, un amplasament deosebit pentru desfasurarea de conferinte si concerte. Sala de banchete, cu un tavan sub forma unei cruci boltite, este deosebit de somptuoasa.

SUBURBIILE SLIEMA SI ST.JULIAN’S - Suburbiile Sliema au devenit mai mai si mai vaste chiar decat capitala, Valetta. Aici, maltezii si turistii prefera sa mearga la cumparaturi, sa iasa la restaurante si baruri, sa se plimbe si sa faca baie. Daca plajele, in cea mi mare parte, stancoase, nu sunt considerate printre cele mai bune din insula, locatia compenseaza din plin acest dezavantaj. Din Sliema, imaginea Valettei – bastioanele iluminate in timpul noptii – este de invingatoare. Pentru o vedere mai de aproape, puteti opta pentru unul din tururile care se organizeaza frecvent din golfuletul Sliema.
Pe langa Sliema, fostul sat pescaresc, St. Julian’s, este atat de animat noaptea, pe cat Valetta este muribunda. Statiunea are restaurante cu specificul diferitelor nationalitati, nenumarate pub-uri, baruri si discoteci, pentru a nu mentiona cel mai mare cazinou al insulei la Dragonara Point. Pe marginile stancoase ale Golfului St. George sunt aliniate hoteluri care apartin unor renumite lanturi internationale.

INTERIORUL INSULEI - Dupa vitalitatea si blocajele de trafic din statiunile de litoral, o alta lume iese la iveala daca ne indreptam catre interiorul insulei. Orase istorice si sate, pline de biserici si legende, sunt imprastiate de-a lungul suprafetei stancoase si in cea mai mare parte, arida. Ziduri de piatra, construite cu multa maiestrie, se intend de-a lungul mai multor mile, divizand mai multe parcele de pamant. Cea mai mare parte a timpului, cu exceptia perioadei de arat si de strangere a recoltei, fermele par parasite si populatia tarii sta inauntru.

MDINA - Una dintre cele mai inaltatoare imagini din Malta poate fi cea a anticului oras inconjurat de ziduri, Mdina, vazut din campia de dedesubt. Istoria acestui oras se spune ca incepe cu circa 400 de ani in urma, iar suprematia sa dateaza din perioada romana cand orasul, numit pe atunci Melita, era capitala insulei.
Frumos si cald balansata, fatada Catedralei St. Paul’s introduce ce mai maiestuoasa biserica din Malta ( actualmente, este o catedrala, care isi imparte onorurile cu Catedrala St. John’s din Valetta).Plimbandu-se pe strazile Mdinei, vizitatorul poate vedea casele patriciene datand din secolele XVI si XVII.
Cea care poate fi cea mai veche dintre toate, Palatul Santa Sophia, pretinde a avea parterul construit chiar din secolul al-XIII-lea.
Un farmec deosebit il are plimbarea pe stradutele inguste si serpuitoare, destinate a fi ascunse vederii si a crea confuzie invadatorilor, dar deosebit de interesante, prin detaliile arhitecturale reprezentand secole de stiluri. Din Bastion Square puteti avea o vedere larga catre Valetta si Golful St Paul’s, cat si o panorama fara obstructii a tuturor rutelor clasice de invazie, ceea ce a facut din acest punct strategic, prietenul cel mai bun al santinelelor.

GOZO - Insula Gozo este mai verde si mai relaxanta decat sora sa mai mare, Malta, si este cu siguranta la fel de incantatoare. Avand o suprafata egala cu o treime din cea a Maltei, si cu o densitate a populatiei mult mai mica, Gozo ofera la orizont imaginea unor dealuri cu varful aplatizat, punctuate de turnurile si domurile bisericilor, un peisaj plin de flori , cu ravine golase care se largesc in vai pline de vegetatie. Sute de ziduri de piatra despart intre ele campurile. Pietrele au fost folosite pentru a construi zidurile de aparare ale citadelei insulei ( inceputa inca din timpurile romanilor), forturile, templele.
Exista de asemenea si plaje de o frumusete rapitoare. Insula este accesibila numai pe mare din Malta, deoarece nu are aeroport, in felul acesta reusind sa mentina linistea caracteristica si impiedicand distrugerile provocate de turismul de masa. Aceia care insa au descoperit secretul insulei, nu il pot afla nicaieri in alta parte.