duminică, 5 februarie 2012

In Nicosia te plimbi in trecut, dar si in viitor!

Chiar dacă resorturile te îmbie la soare şi înot, merită să dedici o zi vizitei în Oraşul Vechi din capitala Ciprului, pentru o porţie de cultură şi shopping!

Nicosia se află în centrul insulei şi se mândreşte cu o istorie bogată, care poate fi urmărită încă din epoca bronzului. A devenit capitala a insulei în secolul XI, iar dinastia Lousignian l-a transformat într-un oraş magnific cu un Palat Regal şi peste cincizeci de biserici.
Astăzi îmbină trecutul său istoric cu agitaţia unui oraş modern. Inima oraşului, închisă de zidurile veneţiene din secolul şaisprezecelea, este dotată cu muzee, biserici vechi şi clădiri medievale care conservă atmosfera nostalgică din trecut. Totuşi, această inimă veche este împărţită în două, Nicosia fiind singura capitală din lume, divizată prin forţă. În afara zidurilor se dezvoltă un centru modern, cultural şi de afaceri. La doar câţiva kilometri distanţă sunt bisericile bizantine si mănăstirile, siturile arheologice şi satele fermecătoare. Muzeul Bijuteriilor şi Centrul Municipal al Artelor merită o vizită. O plimbare pe străzile înguste te poartă în trecut, vei vedea case vechi cu balcoane bogat ornamentate şi meşteşugarii care îşi practică meseriile în atelierele vechi de secole; veţi simţi mirosul florilor de iasomie în serile de vară. “Laiki Yitonia“este o secţiune pietonală, care a fost renovată cu atenţie pentru a evoca atmosfera din trecut. Cele două străzi principale ale vechi Nicosia, Ledra şi Onasagorou, sunt căptuşite cu magazine de orice tip, iar ambele sunt numai străzi pietonale.
Planifică şi o vizită la Muzeul Ciprului, care găzduieşte cea mai importantă colecţie de antichităţi cipriote şi comori din epoca neolitică şi epoca romană. În contrast cu aceste descoperiri străvechi este Colecţia de Artă Contemporană a statului, iar în partea cealaltă a oraşului, chiar lângă drumul care duce spre Limassol, este Centrul de artizanat al Ciprului.
“Pyli Ammochostou” - Poarta Famagusta - una din intrările originale în oraşul vechi a câştigat premiul Europa Nostra pentru restaurarea ei. Multe biserici vechi pot fi găsite în această parte a oraşului, precum şi muzee de artă populară bizantină: Palatul Archbishop, Catedrala Ayios Ioannis cu fresce frumoase şi casa Hadjigeorgakis Kornesios - un bun exemplu de arhitectură specifică secolului XVIII - care adăposteşte Muzeul Etnografic.
Nu departe de aceste monumente este infama “linie verde”, care desparte sudul controlat de guvern de nordul care este ocupat de către turci încă din 1974. Aceştia au invadat insula şi au cerut 37% din teritoriul ei care nu era recunoscut de niciun stat.
Nicosia este considerată centrul comercial al Ciprului, cu o varietate de restaurante, discoteci şi baruri. Până ajungi în capitala cosmopolită ai de vizitat mănăstirile pitoreşti (Makheras, Ayios Iraklidios), mormintele regale de la Tamassos, oraşul antic Idalion şi satele încântătoare Fikardou şi Kakopetria.

Pe tocuri, fiţi gata… la cumpărături!

Principalele zone comerciale din Nicosia sunt Bulevardul Arch. Makarios, strada Stasikratous şi Strada Ledra. Pe lângă obiecte de artizanat, broderie, ceramică, poţi profita de centrele comerciale moderne pentru a cumpăra creaţii ale designerilor, ochelari, parfumuri şi lichioruri, multe dintre ele sunt mai puţin costisitoare decât în alte oraşe europene. Strada Stasikratous este cunoscută pentru buticurile sale atractive şi destul de scumpe, cu haine şi încălţăminte de calitate, precum şi pentru bijuteriile din argint, pentru porţelanurile fine şi rochiile orientale importate.

Dacă urmezi Bulevardul Makariospână la sfârşit şi apoi mergi la dreapta, vei ajunge în Piaţa Eleftheria şi apoi în partea centrală a oraşului. Cele mai multe zone de shopping din partea veche a Nicosiei sunt căi pietonale astfel încât este uşor să te pierzi pe străzile în zig zag ale oraşului în special pe Laiki Yitonia, care este de interes pentru călătorii pasionaţi de cultură. Este o enclavă renovată care datează din secolul al optsprezecelea, unde artizanii şi meşteşugarii locali îşi expun marfa lor de-a lungul unor benzi pietruite. Restaurantele de aici sunt dantelate cu flori boungavilea şi răspândesc aromă de friptură de miel şi de cafea grecească.

În Piaţa Eleftherios Venizelos vei găsi în fiecare miercuri o expoziţie tare colorată cu haine, pantofi, spectacole. Aici vei lua pulsul vieţii locale. Înainte de a porni la cumpărături, ia în considerare programul magazinelor! Vara, acestea sunt deschise de la 8.30 la 13.00 şi de la 16.00 la 19.00, iar iarna – 8.30 – 13.00 şi 14.30 – 17.30.

Sursa: tvtravel.ro