sâmbătă, 11 iunie 2011

Ghid de calatorie in Dubrovnik

Oraşul Dubrovnik (latină: Ragusa) a fost construit pentru comerţul maritim. În Evul Mediu a devenit singurul oraş-stat din Marea Adriatică capabil sa rivalizeze cu Veneţia. Susţinut de bogăţia sa şi diplomaţi calificaţi, oraşul a atins un nivel remarcabil de dezvoltare în secolele 15 si 16. În plus Dubrovnik a fost unul dintre centrele de dezvoltare a limbii croate şi literatură, acest oras fiind casa pentru mulţi poeţi notabili, dramaturgi, pictori, matematicieni, fizicieni şi alţe personaje importante din arta si stiinta.

Astazi Dubrovnik este cel mai cunoscut reper turistic al Croaţiei, o destinaţie de elită şi unul dintre cele mai frumoase oraşe din Marea Mediterană. Orasul Dubrovnik este ca o republică independentă, economia sa bazandu-se in cea mai mare parte pe comerţ. Acest oras a reuşit să supravieţuiască de multe secole, cu ameninţări constante asupra suveranitatii teritoriul său, în special de la vecinii cei puternici precum Imperiul Otoman sau Veneţia. Papa Ioan Paul al II-lea era un fan al orasului Dubrovnik şi a fost făcut chiar cetăţean de onoare. Din cele 23 de hoteluride lux de top din Croaţia în 2010, 13 au fost localizate în Dubrovnik.

Dubrovnik este cufundat în arhitectură uimitoare, detalii sculpturale remarcabile, şi se mândreşte cu spectaculoase biserici, manastiri, muzee, şi fântâni. O multitudine de oraşe invecinate pot fi vizitate de turistii care vin in vacanta in Dubrovnik: Insulele Elaphiti, oraşul Cavtat, valea Konavle, Mljet Island, insula Korcula, Ston şi Peninsula Peljesac. Oraşele vecine Kotor şi Perast din Muntenegru sau Mostar dinBosnia şi Herţegovina.